Ste po radiu ali na televiziji že kdaj slišali tako najavo? Jaz ne. So mi pa zato znane rubrike Gospodarstvo, Kultura, Šport, Vreme … včasih se pojavijo še Svet, Šolstvo, Zdravje … Zakaj nikoli ne slišimo “Jutranjo kroniko danes začenjamo z Naravo.”?

Pod ladonjo smo tokrat ponovno govorili o tem, kako so drevesa v mestu za marsikoga edina narava, s katero ima stik. Pa se nam zdi tako samoumevna, da o tem večinoma sploh ne govorimo, niti ne pišemo. Vsaj ne redno, tako kot na primer o kulturi. Te je v našem mestu precej (čeprav letos morda manj in čeprav pogosto tarnamo, da je je premalo) – imamo celo program kulturnih in športnih prireditev, sofinanciranje, pa center za te prireditve. Kaj pa ‘naravne’ prireditve? Na otoku smo ves čas z naravo, vsaj z morjem, a … Torki pod ladonjo so bili to poletje eni taki ‘naravni’ javni dogodki, kamor so lahko prišli tisti, ki jih zanima narava.

Če se vrnemo k novicam, k rubriki NARAVA. Kako bi lahko bila slišati?

“Danes je morje pri svetilniku naplavilo veliko število praznih lupin leščurjev. Ti v Sredozemlju žal množično umirajo, saj … Avokado na vrtu hiše na Smrekarjevi je v zadnjih dveh letih zrasel še za dva metra in … Drevesa velikega pajesena v parku Arrigoni te dni obilno plodijo, s čimer se veča možnost, da se ta agresivna tujerodna vrsta širi na druge zelene površine. Informacij o morebitnih ukrepih nam do zaključka redakcije ni uspelo pridobiti. … Na Morovi ulici so posadili tri nove divje kostanje, ki so se lepo prijeli, za razliko od … Morje pri Belih skalah je tudi v zadnjih dneh poletja zelo obiskano, glede sidranja, ki uničuje podvodne travnike, pa morski biologi opozarjajo, … Občinski svetniki so se včeraj seznanili s predlagano gradnjo novega krožišča na Prešernovi cesti, ki predvideva posek štirih pinij, za dodatnih osem pa še ni gotovo ali bodo preživele. Usklajevanje z naravovarstveniki poteka že več let, odločitev pa ni bila sprejeta, saj še vedno ni jasno, ali bo gradnjo možno realizirati brez uničujočega vpliva na drevored. O morebitnem razmisleku glede nujnosti gradnje krožišča in smotrnosti porabe javnega denarja na seji žal ni bilo govora. … Turisti tudi v septembrskih dneh uživajo v senci košatih dreves parka pri svetilniku. Udeleženci zadnjega torkovega druženja pod ladonjo so se seznanili z idejo o ureditvenem načrtu iz leta 2000, ki bi pomenila pozidavo južnega dela parka in uničenje ladonje. Tudi tokratno druženje je bilo živahno in čeprav zadnje v tem poletju, so se ga nekateri udeležili prvič – tokrat je bilo več domačinov, kar je razveseljivo. Zaključili so v temi, s svetlobo v srcih – v veselju, ker ladonja ni bila posekana in da ji gre dobro ter s prepoznanjem, da nas je vedno več, ki nam je za naravo mar.”

Ali poslušate poročila? Občasno in ne prepogosto jih ujamem na radiu v avtu in vsakič znova se vprašam, zakaj narava nima svoje rubrike. Zavedam se stanja naše družbe, kjer nam pri poročilih praviloma postrežejo s tistim, kar nas bi moralo zanimati (ali zamotiti), pa vendar.

Kaj zanima vas? Kaj se vam zdi pomembno? Je res to, kaj počne neki predsednik neke daljne države bolj pomembno od tega kako gre našemu morju, drevesom v naših parkih, slovenskih gozdovom, novicam o asfaltiranju kolesarskih poti, ki ga po vsej deželi spremlja sekanje dreves (s t.i. evropskim denarjem, ki je v resnici naš denar), razpravi o tem, kako naši politiki spreminjajo naravovarstveno zakonodajo … Kaj smo res čisto pozabili, da je Narava osnova življenja in da je nujno, da se zanimamo zanjo in o njej tudi poročamo in razpravljamo? Ter nenazadnje, da ji preko svojih odločitev in ravnanja izkažemo spoštovanje, saj bomo le tako lahko kot vrsta preživeli.

Časi so intenzivni, vse se spreminja in kljub kaosu imamo vedno možnost, da v svoje okolje vnesemo pozitivne spremembe ter ustvarjamo več ravnovesja in harmonije. Poletje se poslavlja in z njim tudi serija druženj pod ladonjo v Izoli. Hvala vsem, ki ste soustvarjali in podpirali naša druženja

V torek, 22. septembra (ob 18. uri), se bomo ob enakonočju še enkrat srečali, da se zahvalimo ladonji in se skupaj zazremo v prihodnost za še boljše sobivanje z naravo. Vabljeni!